Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten of vlees vaker te laten staan. Naast dat het goed is voor het milieu, kan het vaker laten staan van vlees ook gunstig zijn voor de gezondheid. Echter is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dit op een goede manier aanpakt, zodat je geen voedingsstoffen mist. De belangrijkste voedingsstoffen om op te letten wanneer je vegetarisch eet zijn eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt is het goed om te weten hoe je een stukje vlees kunt vervangen. De volgende producten zijn een goede vervanging van je stukje vlees bij de warme maaltijd:
- Peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen en bonen);
- Sojaproducten (zoals tofu en tempeh);
- Eieren;
- Noten (1 handje per dag);
- Kant-en-klare vleesvervangers (zoals balletjes, burgers etc.): let erop dat deze per 100 gram niet meer dan 1,1 gram zout bevatten en deze voldoende eiwit bevat.
Net als bij ieder voedingspatroon is variatie belangrijk. Varieer met de verschillende producten en probeer eens wat nieuws uit! Mocht je twijfelen of de intake volwaardig is neem dan contact op.